Ik kijk terug op een heerlijke schilderweek, fantastisch georganiseerd door ActivaBolsena onderleiding van Marit Bloemendaal.
Het was een gezellige groep met enthousiaste cursisten waarvan de meeste zaterdag aankwamen in Rome. Daar werden ze opgehaald en naar de villa gebracht, waar we de rest van de week zouden verblijven.
De villa ligt in een oude olijfgaard en heeft uitzicht op het meer. Een terras en genoeg (lig)stoelen maakte het vakantiegevoel compleet.

Zondag werden we verrast met een zeer uitgebreid ontbijt.

Daarna volgde de introductie van de schildercursus en het programma voor de komende week.


In de middag hebben we een wandeling gemaakt door het oude Bolsena om een mooi plekje uit te zoeken voor de volgende schilderdag.


 


s Avonds werd er gezellig gitaar gespeeld o.a. door Hans, de man van n van de cursisten. Glaasje wijn erbij, heerlijke afsluiting van de dag.

Maandag stonden we op met slecht weer. Het regende en waaide behoorlijk. Geen weer om in Bolsena te gaan schilderen. De buienradar gaf aan, dat het s middags op zou klaren.

 

We hebben het programma een beetje omgegooid en de wandeling van dinsdag naar de kluizenaarsgrot hebben we maandagmiddag met toch nog prachtig weer gemaakt. Een echte survival tocht waar niet iedereen de goede schoenen en conditie voor had, maar het was zeer indrukwekkend waar we uiteindelijk uitkwamen. Een bijzondere en mystieke plek die je niet snel vergeten zal.


Dinsdag zijn we eerst even naar de markt gegaan en daarna in Bolsena gaan schilderen. Er zijn zoveel mooie plekjes, dat de keus nog moeilijk is waar te gaan zitten of staan. Maar uiteindelijk had iedereen een mooi plaatsje gevonden en kon het schetsen en schilderen beginnen. Perspectief blijft lastig, zeker in stadjes waar niets recht loopt, maar toch is het iedereen gelukt de sfeer te pakken van zon oude stad.

De avond werd weer een sfeervolle en muzikale avond.

Woensdag stond het meer van Bolsena op het programma om te schilderen. Een paar cursisten wilden eerst een bezoek brengen aan Orvieto, waar Marit ze naartoe gebracht heeft. Met de anderen heb ik een mooie plek in de schaduw opgezocht, waar we uitzicht hadden op een paviljoen in het water, een haventje en de bergen op de achtergrond. Een zwanenpaar met 5 jongen kwamen ons nog even bezoeken.

Donderdag zijn we naar Serano gereden, waar we vanaf een plateau een prachtig uitzicht hadden op dat stadje. Onder een grote boom hadden we allemaal een plekje in de schaduw en kon de worsteling met schaduw en licht op de typische, langgerekte huizen beginnen. Een wirwar van daken, een kerktorentje met klok, poortjes, het is lastig een keus te maken uit zoveel moois.
Na het schilderen heeft Marit met enkele cursisten de holle weg van de Etrusken gelopen. Heel bijzonder om te lopen over een uitgehouwen pad van 3 4 meter diep die 2000 j. v. Chr. uitgehouwen is. Deze holle weg komt uit onderaan Serano en via de weggetjes in dat stadje klommen we weer naar boven. Daar zaten de anderen te wachten op een terrasje en hebben we genoten van een Crodino, cappuchino of een ijsje.

Vrijdag hadden we een luie start. Sommigen wilden naar Bolsena, anderen gingen schilderen. Enkele cursisten hebben noch een vaartocht gemaakt. Helaas was het niet verantwoord gezien de weersvoorspelling, dat de anderen ook nog konden varen.
s Avonds werd de week afgesloten met een gezellige wijnproeverij met antipasti bij Marit in de tuin. Natuurlijk kwam het gitaarspel weer tevoorschijn en onder het genot van heerlijke wijnen en smakelijke hapjes hadden we een fantastische avond.

Ik heb genoten van de groep, de organisatie, de muziek, het eten en de heerlijk wijnen, limonchello en de daaropvolgende vrolijke stemming.

Kortom: Voor herhaling vatbaar! Ik hoop de volgende jaren op net zon leuke groep als dit jaar.

Mieke Diekmann.